Noduli of stembandknobbels

Noduli of stembandknobbels

Noduli zijn eeltvormige verdikkingen die ontstaan door slecht of overmatig stemgebruik. Zij komen voornamelijk voor bij kinderen en vrouwen. Een knobbel verhinderd dat de stemplooien fraai sluiten waardoor er een zandlopervormige sluiting ontstaat. Meestal verdwijnen noduli na logopedie. Soms blijven noduli langdurig bestaan en kunnen ze operatief worden verwijderd

Poliepen

KNO Zutphen larynx met knobbeltjes

Poliepen zijn goedaardige afwijkingen die voornamelijk voorkomen bij mannen. Zij kunnen verdwijnen na intensieve stemtherapie. Vaak dienen ze middels een operatieve ingreep ( microlaryngoscopie) te worden verwijderd. Soms worden deze afwijkingen veroorzaakt door laryngeale reflux ziekte; waarbij er zuur in de larynx komt.

Stembandcysten

Stembandcysten en een sulcus glottidis zijn zeldzaam voorkomende aandoeningen die gelokaliseerd zijn in de stemplooi. Met behulp van stroboscopie (= uitgebreid strottenhoofd onderzoek met kijken naar het bewegingspatroon van beide stemplooien) en het specifiek luisteren naar de stem kunnen deze aandoeningen worden gedetecteerd.

Stroboscopie van een stembandcyste voor en na de operatie

Laryngitis sicca

Laryngitis sicca

Laryngitis sicca word veroorzaakt door onvoldoende vochtigheid van beide stemplooien. Het gevolg is droog en plakkerig slijm die voldoende trilling van beide stemplooien verhinderd. Bij allerlei ziektebeelden word dit gezien

Bloedingen in de stembanden


Bloedingen in de stembanden

Bloedingen in de stembanden komen zelden voor. Vaak ontstaat dit door slecht stemgebruik en kortdurend hard stemgebruik. In de stemplooi scheurt een bloedvaatje met als gevolg een slechte stem.

Kanker van de stembanden


Kanker van de stembanden

Dit is een voorbeeld van een kwaadaardige afwijking in het strottenhoofd. Bij vroege detectie zijn er vaak adequate behandelingsmogelijkheden. Indien uw heesheid langer dan 3-6 weken bestaat neem dan contact op met een dokter

Presbyfonie of het ouder worden van de stem

Presbyfonie of het ouder worden van de stem

Met het ouder worden worden de stemplooien dunner ; hierdoor sluiten ze minder mooi aan in het middengedeelte waar beide stemplooien sluiten.

Er zijn zowel chirurgische ( inspuiten van vet of Teflon) als logopedische mogelijkheden tot het verbeteren van de stem.

Functionele stemproblemen

  1. Spanningsproblemen in het strottenhoofd: Extreme spanning in het strottenhoofd leidt tot een knijpende reactie waarbij de luchtstroom die verantwoordelijk is voor het vibreren van beide stemplooien verstoord passeert. Dit leidt tot ander en gestoord geluid.
  2. Dysfonie van de plica ventricularis: ( valse stembandspraak) . Het bewegen van de valse stembanden leidt tot een scherp en vermoeid geluid. Soms is er reeds een onderliggende slechte functie van beide stemplooien, soms is het aangeleerd. Hiervoor zijn er gecomineerde logopedische en medische behandelingsmogelijkheden
  3. Paradoxe stemplooi beweging: bij dit ziektebeeld komen de stembanden bij elkaar gedurende het inademen, dit leidt tot klachten van kortademigheid naast het produceren van geluid tijdens de inademing. Soms word of is de diagnose asthma gesteld. Laryngopharyngeal reflux kan de symptomen verergeren. De behandeling is vaak gecombineerd door de KNO arts en logopediste.

 

Reflux van zuur : Refluxlaryngitis


Reflux van zuur : Refluxlaryngitis

De terugvloed van zuur geeft vaak een combinatie van een brok in de keel ( globusklachten ) met wisselende klachten van heesheid.

Het strottenhoofd is vaak rood en gezwollen. Bij langdurige reflux zijn er vaak duidelijke afwijkingen in het strottenhoofd te zien.

Stroboscopie van reflux met afwijkingen

 
Vorige pagina: De Stem
Volgende pagina: Poliklniek